понеділок, 9 листопада 2015 р.

Свято української писемності.

                                                                                          Єдиний скарб у тебе - рідна мова

                                                                                                                                     П. Куліш


   До відзначення  Дня української писемності та мови у шкільному інформаційно-бібліотечному центрі було проведено  2 спільних урока з учнями 6-А і 7-А класів та вчителем української мови і літератури Кисельовою Л.А. 
  Завідуючою бібліотекою було підготовлено тематичну добірку  літератури та проведено інформаційний огляд літератури з теми «Свято української мови».
Відомо, що у цей день також вшановують пам’ять Преподобного Нестора-Літописця – першого українського історика, видатного письменника та мислителя. Дослідники вважають, що саме з Нестора Літописця і починається писемна українська мова.
   Учні були ознайомлені з різноманітними довідковими та науково-пізнавальними  виданнями з теми. Особливо зацікавила школярів книга «Повість минулих років: Літопис». Ця книга – один із найдавніших літописів, у якому розповідається про далеке минуле нашого народу. Літопис є не лише цінним джерелом історії Київської держави, а й видатним літературним твором.
   Цінність видання, який знаходиться у бібліотеці («Повість минулих років: Літопис».- Київ, Веселка, 1989), полягає у тому, що переказ літопису українською сучасною мовою здійснив письменник Віктор Близнець. Крім того, книга багато ілюстрована графічними малюнками відомого художника Георгія Якутовича. А ще у виданні надано на кожну історичну подію детальне історичне пояснення. Книга становить значну цінність як допомога у навчанні учнів, так і творчому розвитку особистості.
  Заслуга великого Нестора – літописця полягає у тому, що він мовби звертається до існуючого покоління з патріотичним закликом бути гідними тих, кого вже немає, але хто полишив по собі добру пам'ять в історії.
   Ця книга набула великого значення у наш час, коли формується новий світогляд громадянина-патріота.

Немає коментарів:

Дописати коментар