понеділок, 29 листопада 2021 р.

Будьте толерантними!

«Будьте толерантними!» - під таким гаслом проходив у нашому навчальному закладі Тиждень толерантності. А бібліотека – це територія толерантності. До бібліотеки можна завжди зайти провести вільний час, зустрітися з друзями, обмінятися думками. Тут тепло і затишно. Тут можна довідатися про культуру, традиції і погляди інших людей на прикладах світової художньої літератури, використовуючи як сучасні інформаційні технології так і друковану продукцію. Бібліотека має сьогодні в своєму розпорядженні унікальний фонд, в якому збереглася культурна спадщина різних народів і різних країн, їх культурне різноманіття та особливості спілкування. Багато творів класичної та сучасної дитячої літератури піднімають проблеми толерантності, взаєморозуміння, поваги, милосердя та добра. Гуманістичні, толерантні ідеї завжди сповідували українські письменники, які наполегливо проводили думки про національні та загальнолюдські цінності – взаєморозуміння, терпимість, щастя, добро, гуманізм. Зокрема Т.Г.Шевченко виділяв як найвище благо – добро, волелюбність, ненасилля, вірив в їх перемогу над злом, тиранією. Істинним гуманізмом пронизана творчість Лесі Українки, Богдана Лепкого, Василя Стуса, Василя Симоненка, публіцистична і педагогічна спадщина Б.Д.Грінченка, В.О.Сухомлинського. Тема толерантності в художній літературі висвітлена і в таких творах, як “ Малюк і Карлсон ” А.Ліндгрен, “ Мауглі ” Р.Кіплінга, “ Король Матіуш І” Я.Корчака, “ Червоненька квіточка ” С.Аксакова, “ Поліанна ” Е.Портер, “ Торт у небі ” Д.Родарі, “ Русалонька із 7-В” М.Павленко, казки В.Сухомлинського. До нашого шкільного бібліотечно-інформаційного центру завітали учні 4-х класів. Школярі активно брали участь у проведенні години спілкування «Будьте толерантними» (4А клас) та школи толерантності «Твори добро для тих, хто поруч» (4Б, 4В класи ).
Спочатку їм було продемонстровано презентацію, а потім учні читали повчальні оповідання Василя Сухомлинського, які вчать юних читачів бути терпимими, гуманними, співчутливими, приймати думки і дії інших, співпереживати, слухати і чути своїх близьких і друзів.
А наприкінці масового заходу зачитали основні принципи толерантності: - будьте готові до того, що всі люди різні – не кращі й не гірші, а просто різні; - навчіться сприймати людей такими, якими вони є, не намагайтесь змінити в них те, що нам не подобається; - цінуйте в кожній людині особистість і поважайте її думки, почуття, переконання, незалежно від того, чи збігаються вони з вашими; - зберігайте “ своє обличчя ”, знайдіть себе і за будь-яких обставин залишайтеся самим собою; - прагніть завжди бути толерантними.

Немає коментарів:

Дописати коментар