вівторок, 5 травня 2020 р.

Чарівні істоти Дари Корній: зустріч перша


Шкільний бібліотечно-інформаційний центр продовжує знайомство наших читачів з українськими сучасними письменниками, які пишуть свої твори у стилі «фентезі».
   А першою ластівкою сучасного українського підлітково-молодіжного фентезі стала Дара Корній.
 Дара Корній - сучасна письменниця, журналістка, волонтерка, яка пише і для дітей, і для дорослих. Мирослава Іванівна Замойська — так називають Дару Корній вдома або ж у Львівській академії мистецтв, де вона викладає. Робота зі студентами надихає і допомагає їй шукати нові ідеї для творів. Більш детально ознайомитись із творчістю Дари Корній ви зможете за цим посиланням: https://uk.wikipedia.org/wiki/
 ЇЇ першою книгою стала повість «Гонихмарник».
 Авторка написала роман наперекір доньці, яка на той момент була фанаткою “Сутінок” Стефані Майєр. «Моя донька зачитувалась вампірськими сагами Майєр і щоразу із запалом переказувала мені їх сюжети, — зізнається Дара Корній в одному з інтерв’ю. — Мене злило те, що українські підлітки захоплюються чужинською міфологією, не здогадуючись навіть, наскільки потужним є пласт рідної української міфології. Гонихмарником прагнула довести, що рідна міфологія нічим не гірша, а навіть краща». 
“Гонихмарник” — це дуже світла книжка і прекрасний приклад українського міфологічного і романтичного фентезі. За вмовляннями друзів авторка надіслала її на “Коронацію слова” й отримала третю премію у 2010 році.
Роман оповідає про зеленоволосу студентку-художницю Аліну та гонихмарника Сашка. Гонихмарник, або градобур — це людина, яка має дві душі, одну свою, а іншу - демона, що вміє керувати дощем. Хлопець посперечався з другом, що зможе закохати в себе будь-яку дівчину, залишаючись до неї байдужим, і вибір “перевірити” теорію впав на Аліну. Однак самовпевнений красень не передбачав, що дівчина має дуже сильну волю і походить з родини знахарок. Та й Аліна не думала, що її залицяльник — дводушник.
Роман сколихнув читацький простір і читачі з нетерпінням очікували нові книги Дари Корній.
Другий великий твір письменниці «Тому, що ти є» — «Вибір видавців» у конкурсі «Коронація слова — 2011», теж написаний у жанрі міського фентезі.
Третій роман — «Зворотний бік світла» — це «Вибір видавців» у конкурсі  «Коронація слова - 2012».
До речі, премія «Коронація слова» започаткувала нову номінацію «Сучасне українське фентезі» саме завдяки Дарі Корній.
І з цього часу Дара Корній стала активно писати і друкувати свої талановиті книги. А донька стала першим читачем і критиком нових захоплюючих творів. «Моя донька й досі — мій перший читач та критик, – ділиться Дара Корній з журналістами. - Радить, заперечує, погоджується, ніколи не сварить. Інколи доводиться змінювати і характери, і життя героїв. Бо коли тобі авторитетно заявляють, що «сучасна молодь так не розмовляє і геть по-іншому поводиться в певних життєвих ситуаціях», доводиться погоджуватися».
З деякими творами Дари Корній пропонуємо вас ознайомитись і сподіваємось, що вони вас зацікавлять і ви одержите радість від зустрічі з неординарними героями книг талановитої сучасної української письменниці.
Книжка «Чарівні істоти українського міфу: домашні духи» поведе вас у дивовижний і самобутній світ українських вірувань. Гортаючи її сторінки, ви дізнаєтесь про поважного домовика, надійного захисника роду, познайомитесь із добрим покутнім, який нашепче вам своє благословення, зазирнете на гостину до справедливого хлівника, який доброму господареві в усьому сприяє, а ледацюг карає. А якщо пощастить, привабите духа щастя з талановитою сприйєю, які підуть пліч-о-пліч з вами. Перед вами постане величезний і дуже цікавий шар культурної спадщини давніх українців, химерний світ чарівних істот праукраїнської міфології, досліджений і опрацьований Дарою Корній
Наступна книга «Сузір'я Дів». Є таке сузір’я, в якому кожна жінка від народження має свою зорю. Є така й у Василини — представниці давнього шляхетного роду Коморовських. Мабуть, ця зоря й оберігає дівчину в складні моменти. А може, її захист — то старовинний оберіг, подарований бабусею Терезою? Чи то сама бабуся, яка душею-зіркою-птахою прилинула до онучки, щоб уберегти її від чогось лихого? «Сузір’я Дів» — то плетиво жіночих доль, пов’язаних давнім амулетом, фатальним прокляттям і родинною історією, яка рясно скроплена моторошними таємницями, лукавими інтригами, безневинною кров’ю, підступними зрадами, безоглядною самопожертвою, справжнім коханням, що густим шлейфом тягнеться за Василиною від XVІІІ століття і до наших днів.
Книга «Місяцівна» неодмінно захопить вас своїм незвичним сюжетом. Терезу кличуть Місяцівною за незвичну зовнішність, бо таких, як вона, — альбіносів — називають людьми Місяця. Мама Василина, прагнучи врятувати її після автомобільної аварії, передає старовинний оберіг — лунницю, що багато століть супроводжує жінок із давнього шляхетного роду Коморовських. Однак після цього життя Терези кардинально змінюється: з настанням повні щось лихе наче вселяється в дівчину — і вона опритомнює на старому сокальському цвинтарі з кров'ю під нігтями та присмаком крові в роті. Щоб здолати зло, Терезі доведеться пройти курс реабілітації в психлікарні, розплутати вузлики страшних родинних таємниць, зазирнути в очі власному майбуттю, повернути на місце чорне серце темного янгола та знайти своє призначення там, де гори підпирають небо.
Лірична повіст  «Зірка для тебе» буде ще довго держати вас у своєму полоні. Іноді достатньо подивитись у нічне небо, щоб знайти свою зірку. Сергій зустрічає Зоряну. Або ж так: Лічозір знаходить свою Зірку. Якийсь містичний зв'язок між ними пробуджує любов, на яку чатують випробування часом, відстанню і навіть протистояння смерті, що йтиме за ними крок у крок. «Зірка для тебе» — роман про беззастережне кохання, де вир спогадів майстерно вплітається у сучасність, де чарівна атмосфера Львова просякнута мандрами у часі й просторі, де віра стає чи не єдиним шансом на спасіння. Це роман про зоряне сяйво, яке сповнює по вінця серця людей.


Немає коментарів:

Дописати коментар