середу, 20 квітня 2022 р.

Святкування Великодня народами світу

У різних народів своя спадщина і звичаї, які сформовані протягом століть або навіть тисячоліть. Звичаї — це ті неписані правила, яким люди слідують у своїх домашніх турботах у повсякденному житті та народних святах. І кожен народ з радістю готов розповісти про свої традиції святкування. Традиція розмальовувати писанки на Великдень є практично у всіх народів. Яйце завжди символізувало нове життя, здоров’я і добро.
Щороку господині готували паску, яка є найголовнішим атрибутом у святковому кошику. Однак у кожної країни є свій аналог святкового хліба. Пасками угощали не тільки людей. І якщо звернутись до древніх традицій, то шматком освяченої паски українці годували птахів, котрі сідали на вікно. Це було символом багатства та удачі. Святкування Великодня не має жодних стандартів, тому кожен народ має власні цікаві звичаї та обряди.
Так наприклад, у Болгарії люди виготовляли багато різних глиняних горщиків із хорошими побажаннями та скидали їх з верхніх поверхів будинків на знак перемоги над злом. А кожен бажаючий може взяти собі кусник цього горщика додому на щастя. У Фінляндії у цей день святкували прихід весни. Напередодні свята фіни садили в горщики жито або траву. Коли з’являлися перші пагінці, то вважалося, що вони приносять до домівки весняні барви та настрій. Для шведів великоднім символом є курча, а не яйце. Тому тамтешні жителі прикрашали ними свої домівки. Крашанки вони роблять з картону, а всередину кладуть цукерки.
Ось тільки невелика кількість незвичних великодніх цікавинок. Якщо ви захочете дізнатись більше про те, як різні народи нашої планети зустрічають Великдень, то подивіться пізнавальний відеофільм за цим посиланням: Як готуються до Великодня народи світу:відеофільм https://www.youtube.com/watch?v=E45VnmPcvZc

Немає коментарів:

Дописати коментар