четвер, 21 квітня 2022 р.

Святкування Великодня і великодніх свят

Ось і відсвяткували ми Вербну неділю. За тиждень будемо святкувати одне з головних, якщо не найголовніше, свято всього православ'я - це Великдень (або Пасха). У 2022 році Великдень відзначається православними християнами всього світу - 24 квітня.
Назва свята Великдень відповідає назві релігійного свята Воскресіння Христового. Тиждень перед Великоднем називають Великим або Страсним, оскільки на цей час припадали страсті (муки) Христові. Найважливіші дні цього тижня починаються з четверга. До цього дня все господарство і хата повинні бути прибрані, чисті, тому цей четвер називають Чистим. У п’ятницю вже ніхто не виконує тяжкої роботи, хіба що господині готують страви для освячення. А в Світлу неділю після Воскресної утрені освячуються страви: великодня здоба — паски, яйця, сир, м'ясо, а також писанки. У цей та подальші дні свята люди вітають одне одного словами: «ХРИСТОС ВОСКРЕС!» — «ВОІСТИНУ ВОСКРЕС!» Великдень – одне з найвизначніших народних свят, яке впродовж багатьох тисячоліть займає на території України серед календарних Свят наших предків одне з найпочесніших місць. Витоки цього Свята сягають глибини не віків, а тисячоліть.
Шкільний бібліотечно-інформаційний центр пропонує вам більше довідатись, як святкували Великдень і великодні свята наш український народ у різні часи за цими посиланнями: Казки, оповідання, розповіді про Великодні свята: http://megaznaika.com.ua/kazka/category/kazky-opovidannya-rozpovidi-pro-velykden-i- Вірші про Великдень: http://www.megaznaika.com.ua/lyrics/category/virshi-pro-velykden/ https://mala.storinka.org Вірші, казки, розмальовки, легенди, традиції: http://www.megaznaika.com.ua/tag/velykden/ Добрі, повчальні казки про Великдень сучасних українських дитячих письменників - Зірки Мензатюк «Писанка», «Молоданчик»; Андрія М’ястківського «Казочка про писанку», Леоніда Полтави «Найкраща писанка», Оляни Рути «Писанку треба шанувати» та інших авторів сучасності: https://www.youtube.com/watch?v=YWMFxWCp2_M https://www.youtube.com/watch?v=zipLXq0fdu0 Анімаційний фільм: Історія святкування Великодня: https://www.youtube.com/watch?v=gVQhSZ05o0k

Немає коментарів:

Дописати коментар