четвер, 23 квітня 2020 р.

Всесвітній день книги та авторського права


Щорічно 23 квітня весь світ відзначає Всесвітній день книги та авторського права  https://uk.wikipedia.org/wiki
 Це свято авторів, видавців, критиків, бібліотекарів, вчителів, читачів й усіх, хто причетний до книжкової справи і полюбляє дивовижний світ книг.
Всесвітній день книги та авторського права було проголошено на 28-й сесії ЮНЕСКО 15 листопада 1995 року. Рішення було прийнято з метою подальшого розвитку й усвідомлення культурних традицій, а також з урахуванням того, що книги є найвагомішим засобом поширення знань та найнадійнішим способом збереження інформації.
   У цей день у всьому світі проводять святкування, мета яких — визнати чарівну силу книг, що є зв'язком між минулим і майбутнім, мостом між поколіннями та культурами. З цієї нагоди ЮНЕСКО та міжнародні організації, які представляють три основні галузі книжкової індустрії — видавці, книгорозповсюджувачі та бібліотеки, вибирають місто, яке стає Світовою книжковою столицею, щоб упродовж наступного року підтримувати своїми власними ініціативами імпульс святкування Дня книги аж до 23 квітня наступного року.
   Головне святкування відбувається також щорічно і в штаб-квартирі ЮНЕСКО. Туди запрошують продавців книг, книговидавничі компанії та письменників, щоб вони поділилися своїми творчими планами, проводячи практичні семінари для молоді у типографіях з таких тем як ілюстрування, книгопереплетення, книгодрукування.
Особливістю впровадження такого дня на світовому рівні є усвідомлення книги як потужного знаряддя у налагодженні миру й нівелюванні соціальних проблем. Книга, що втілює творчі поривання людини, її прагнення поділитися власними ідеями і здобутками зі світом, має сприяти діалогу, взаєморозумінню і толерантності. Крім того, ЮНЕСКО в межах Всесвітнього дня книги та авторського права виступає за надання рівного доступу до знань та підвищення грамотності населення. А це є одним із важливих аспектів цінності книг у поширенні знань та формуванні культури, незалежно від форми представлення інформації на друкованій основі чи електронній версії.
Книга на сучасному етапі розвитку цивілізації залишається одним із найефективніших інструментів передачі інформації з усіх сфер людської діяльності. Писемність завжди була головним чинником у культурі кожного народу, відігравала провідну роль у його духовному розвитку, тісно поєднувала покоління. Книги покликані служити людям, а краса і мудрість, відтворена у її рядках, неодмінно має стати на заваді жорстокості, несправедливості й насиллю, яка врятує наш неповторний світ.
Щиро вітаємо всіх шанувальників книги із
Всесвітнім днем книги і авторського права!
Бажаємо нових відкриттів, реалізації творчих задумів та натхнення! Нехай придбана у цей день нова книжка або прочитана саме сьогодні стане вашим справжнім другом і порадником у житті!
Читайте! Читайте! Читайте!
Читайте не поспішаючи, щоб не втратити
жодної краплі змісту книги.
Читайте! Нехай не буде жодного дня,
коли б ви не прочитали хоча б однієї
сторінки з нової книги!

К. Паустовський
А допоможе вам у виборі книг наш шкільний бібліотечно-інформаційний центр. Пропонуємо вам у цей день прочитати рядки з улюблених книг, які є у вас вдома, або відкрити для себе нові знання і одержати задоволення від читання за цими посиланнями:
Найбільш відомі електронні бібліотеки країни (читати книги онлайн):
Електронна бібліотека Національної бібліотеки України для дітей
http://www.chl.kiev.ua/elibrary/
УкрЛіб” – Бібліотека Української Літератури
https://www.ukrlib.com.ua/
Дитяча публічна онлайн-бібліотека “Читанка”
http://chytanka.com.ua/



Немає коментарів:

Дописати коментар