пʼятницю, 17 квітня 2020 р.

Свята нашої держави


Наш український народ має багато свят.
Українські свята поділяються на державні, релігійні, професійні, народні та сімейно-побутові.
Державні свята оголошуються обов’язково вихідними днями. Це – День Конституції України (28 червня), День незалежності України (24 серпня), День Державного Прапора (23 серпня), День захисника України (14 жовтня), День української мови та писемності (9 листопада).
Релігійні свята пов’язані з церковними датами. Православні українці шанують ці свята. Це – Різдво, Великдень, Благовіщення.
Професійні свята вшановують людей певної професії – День вчителя, День медичного працівника.
Народні свята дуже тісно пов’язані з працею на землі, з початком або закінченням роботи у полі. Наш український народ має багату і оригінальну культуру, зібрану численними поколіннями. З давніх часів наші пращури відбирали найцінніші надбання, збагачуючи їх, і бережливо передавали з покоління до покоління. Вони закладені в українських звичаях, святах, обрядах, фольклорі. Українці вміли відчувати природу, черпати здоров’я, силу й красу з її лона. Це такі свята як Масляна, Зелена неділя, Івана Купала, Спаса – свято врожаю.
Велике значення у нашому житті  мають сімейно-побутові свята.
Наш український народ прекрасний своєю духовністю. Впродовж багатьох віків всі творчі сили були спрямовані на зміцнення сім’ї та свого роду.
З прадавніх часів до нас дійшла життєва мудрість та настанови щодо способу життя. В українських звичаях та обрядах насамперед пояснюються та обґрунтовуються взаємини між людьми, якими українці керувались щоденно.
Сім’я для українців дуже важлива. І звичайно, що її народження та існування супроводжувалось багатьма українськими ритуалами та обрядами, звичаями та традиціями. Засилання сватів і заручення, запросини та весільний похід з багатьма викупами нареченої. А якщо дівчині не сподобається майбутній чоловік, то вона, згідно з українським звичаєм, винесе сватам гарбуза. Одним словом, недарма обряд вступу до шлюбу в нас називають весіллям: це ж дійсно весело!
Сімейно-побутові свята пов’язані з такими головними для родини датами як дні народження, ювілеї, хрестини, весілля.
Детальніше ознайомитись з даною темою ви зможете, подивившись відеофільм  «Свята нашої держави» https://www.youtube.com/watch?v=AspYzB9awR8
та  почитавши онлайн книжки за наступними посиланнями:
Свята і традиції: http://www.megaznaika.com.ua/sviata-i-tradytsii/
Україна – моя Батьківщина (Національна бібліотека України для дітей): http://www.chl.kiev.ua/Default.aspx?id=7362
Вірші про Україну і українців:






Немає коментарів:

Дописати коментар