пʼятницю, 10 квітня 2020 р.

Світ, в якому завжди сонячно!


Шановні діти!
Наш шкільний бібліотечно-інформаційний центр допоможе вам детальніше ознайомитися з життєвим та творчим шляхом великого українського вчителя і письменника Василя Олександровича Сухомлинського.
Народився Василь Олександрович Сухомлинський у 1918 р. в селі Василівка Кіровоградської області у селянській родині. Навчався у школі, де був одним із кращих учнів. Після закінчення школи вступив до Кременчуцького педінституту. І вже сімнадцятирічним юнаком розпочав свою педагогічну діяльність.
 Усе своє життя Василь Олександрович працював у школі. Учитель за покликанням душі, він навчав маленьких школярів різним предметам знань. Але більш за все, він хотів навчити дітей доброзичливості, гідності, поваги до природи.
Для цього Василь Сухомлинський сам писав казки й розповідав їх учням. Він написав більше 1500 казок, оповідань та притч для дітей.
У цих повчальних оповідках він розкрив різноманітний світ, що оточує кожну дитину все життя. Він хотів, щоб цей світ увійшов у душі всіх дітей нашої країни та проріс чуйністю, добротою,  відповідальністю і людяністю.
Василь Олександрович Сухомлинський не лише сам писав казки і розповідав їх школярам, а й учив і дітей самих складати казки. "Казка, — любив повторювати він, — це, образно кажучи, свіжий вітер, що роздмухує вогник дитячої думки й мови."
Детальніше ознайомитися з біографією та вчительською діяльністю Василя Олександровича, який навчав учнів у своїй Школі під Голубим Небом, ви можете за цим посиланням у документальному відеофільмі: https://www.youtube.com/watch?v=isCjjbmwfF0
Василь Олександрович часто повторював дітям: «Школа під Голубим Небом — це джерело живої думки й слова, до якого я щодня приводжу вас, щоб ви стали людьми великої душі, розумними й сердечними, мудрими мислителями».
І цю думку він проносить через усі твори, які пише для дітей, - «Ви живете серед людей. Кожен ваш вчинок, кожне ваше бажання позначаються на людях... Робіть так, щоб людям, які оточують вас, було добре».
Твори Сухомлинського формують у дітей найголовніше — людяність. Вони вчать маленьких читачів відрізняти гарні вчинки від недобрих, бути чемними, поважати старших, захищати менших.
Педагог був переконаний, що вихованці можуть успішно вчитися лише тоді, коли вони «вміють спостерігати, думати, висловлювати думки, читати, писати, думаючи читати і читаючи думати».
Ці вміння є передумовою успішного навчання. «Особливе місце тут належить умінню читати. Особливо хочеться сказати батькам: ким би ви не хотіли бачити вашу дитину, якої долі не бажали б — навчіть її любити й цінувати книги, які назавжди стануть їй найкращими друзями », — підкреслював він.
Приєднатись до казкового, світлого, чудового світу книг, які написав для вас, любі діти, Василь Олександрович Сухомлинський та прочитати його добрі і повчальні оповідання та казки  ви зможете на наступних сайтах у Інтернеті:
Вогнегривий коник: Збірник оповідань  https://royallib.com/read/suhomlinskiy_vasil/vognegriviy_konik.html#0
Важко бути Людиною.:Добірка оповідань та казок
Бажаю вам зробити щось хороше, приємне, добре
всім рідним і близьким людям,
 а також світу живої природи,
 який дарує нам радість кожного дня!






Немає коментарів:

Дописати коментар